Nederlandse studenten doen mee aan Salon international de l'agriculture dankzij Europea Nederland
In de voorjaarsvakantie zijn wij (Jenna van der Vet, Delano Vrachtdoender, Daniëlle van Eijk) onder begeleiding van Sara Albone naar Parijs afgereisd. Wij waren door Europea Nederland uitgenodigd om deel te nemen aan de SIA (Salon international de l'agriculture), de jaarlijks landelijke agrarische beurs van Frankrijk.
Maandag tussen de middag namen wij de Thalys vanuit Amsterdam waarop wij vier uur later in de hoofdstad aangekomen waren, het mooie Parijs. Naast een sociaal- en cultureel programma (ja, wij zijn de Eifeltoren opgeklommen!) mochten wij twee dagen op de beurs rondlopen. Op de eerste dag hebben wij de andere 62 studenten uit 24 landen (voornamelijk uit Europa) met hun begeleiders ontmoet. Wij hebben voorafgaande aan de beurs tweemaal geoefend op Prim'Holstein koeien bij een melkveehouder. Op de keuringsdag zelf hebben wij vier koeien volgens de Franse standaarden gekeurd; twee vlees- en twee melkkoeien. Wij hadden voorafgaand gekozen voor de Prim’Holstein en de Blonde ‘d Aquitaine.
Op de woensdagmiddag hebben wij vol spanning gewacht op de prijsuitreiking. Maar wees gerust wij hebben die spanning met heerlijke Franse lekkernijen kunnen weg eten, maar ook hadden wij aandachtig naar de verschillende katten-, honden- en paardendemonstraties gekeken. Naast honden, katten, paarden en koeien waren er ook varkens, schapen, geiten dromedarissen, jakken, en ezels aanwezig. Wij zijn niet in de prijzen gevallen maar wij kunnen onze hoofden omhoog houden!
Wij zouden jullie zeker willen aanraden om volgend jaar eens een kijkje te gaan nemen op deze gigantische beurs. Het is een fantastisch evenement dat jaarlijks terugkeert, dit jaar waren er maar liefst 700.000 bezoekers. Het is vooral voor R&G-, veehouderij-, paard-, voeding- en consumptieve techniek studenten interessant.
Au revoir,
Jenna van der Vet, Delano Vrachtdoender, Daniëlle van Eijk en Sara Albone
Seminar EUROPEA Internationaal in Piteå Zweden
Van 13 maart tot en met 17 maart 2023 was het zover, het halfjaarlijkse seminar van EUROPEA Internationaal. Deze keer werd het seminar georganiseerd door Grans Naturbruksgymnasium in het mooie Piteå in Zweden met als thema De Groene Transitie.
Vanuit Nederland is een delegatie van twaalf personen van verschillende mbo-scholen (Lentiz, Terra, Vonk, Yuverta, en Zone.college) die lid zijn van EUROPEA Nederland naar Zweden afgereisd. Een deel van de delegatie heeft deze reis kunnen ondernemen dankzij de subsidiemogelijkheden vanuit Erasmus+.
De Zweedse organisatie had er alles aan gedaan om iedereen een geweldige tijd te bezorgen.
Op maandag 13 maart was er voor alle aangekomen deelnemers een diner in het hotel Pitea Havsbad waar iedereen verbleef.
Op dinsdag 14 maart begon de dag met een algemene opening en een “ijsbreker”. Door middel van leuke actieve werkvormen werden de eerste kennismakingen geïnitieerd. Vervolgens werd er door de heer Fermvik van het Zweedse Nationaal Agentschap voor Onderwijs een introductie verzorgd over het Zweedse onderwijssysteem.
Na de kennismaking met het onderwijssysteem was het tijd dit te ervaren door middel van een rondleiding over het schoolterrein van Grans Naturbruksgymnasium.
Parallel aan het EUROPEA Seminar vond in Piteå ook de jaarlijkse conferentie plaats voor alle directeuren van de groene mbo’s in Zweden. Het bezoek aan één van de Sveakogs Ecoparken met geweldige presentaties over het bosbehoud en de geschiedenis van de omgeving, gecombineerd met een bezoek aan een rendierenboerderij vond dat ook in gezamenlijkheid plaats. Evenals het aansluitende diner.
Tijdens het diner kregen alle aanwezigen een mooie verrassing: het noorderlicht liet zich in al zijn pracht zien! Dit zorgde voor prachtige foto’s en herinneringen.
Op woensdag 15 maart was het tijd voor het overleg van de nationale coördinatoren van EUROPEA en diverse workshops over de invloed van de groene transitie op de natuur van Zweden, het voortbestaan van de rendierhouders en op het onderwijs.
In groepen hebben de leden gediscussieerd over de invloed van de klimaatveranderingen en de groene transitie in hun eigen land en op de manier waarop zij het onderwijs hieromtrent vormgeven.
n de avond was het tijd voor het galadiner samen met de directeuren van de Zweedse scholen. Tijdens dit mooie evenement kregen de studenten van Grans Naturbruksgymnasium de prijs voor het beste duurzame en maatschappelijk betrokken project. Het project waarbij zij paardrijles geven aan kinderen die hiervoor zelf de middelen niet hebben, werd in verkiezingen, voorafgaand aan het seminar, uit 23 inzendingen door de Zweedse scholen gekozen tot het beste project.
Na het diner was het tijd om EUROPEA geschiedenis te schrijven door gezellig met de voetjes van de vloer te gaan. Met als hoogtepunt de EUROPEA leden die vol overgave meededen op Snollebollekes “Links en Rechts”. Een geweldige avond!
Op donderdag 16 maart werd begonnen met een introductie in de wereld van de internationalisering en de lopende projecten binnen verschillende landen. Daarna was het tijd voor de EUROPEA ledenvergadering. De dag werd afgesloten met een diner in de buitenlucht op het ijs van Piteå. Alle EUROPEA leden konden bij kampvuren genieten van eten bereid door de Outdoor Activities studenten van Grans Naturbruksgymnasium. Dit was wederom een bijzondere ervaring.
Vrijdag 17 maart was het alweer tijd om afscheid van elkaar te nemen. Tijdens het seminar waren er dit keer zeventig EUROPEA leden uit 21 verschillende Europese landen aanwezig. Het was voor velen een weerzien met oude vrienden, maar dit keer ook voor een grote groep een eerste kennismaking met elkaar. Bijna de helft van de aanwezigen was voor het eerst aanwezig bij een internationale bijeenkomst van EUROPEA. De aanwezigheid van zowel mensen met veel ervaring binnen EUROPEA als mensen met weinig tot geen ervaring binnen EUROPEA zorgde voor mooie ontmoetingen, nieuwe impulsen, innovatieve ideeën en het ontstaan van nieuwe samenwerkingsrelaties en vriendschappen.
Het was dan ook een geweldig seminar dat door niemand snel zal worden vergeten!